SI / EN

Regionalna konferenca Pravičnega prehoda Zasavja


Regionalna razvojna agencija Zasavje organizira Regionalno konferenco Pravičnega prehoda Zasavja, ki bo potekala 14. novembra 2024 na RRA Zasavje, Kolodvorska cesta 2, 1410 Zagorje ob Savi, Slovenija.

Zasavje je ena izmed uspešnejših evropskih regij, vključenih v Mehanizem za pravični prehod. V sodelovanju z državnimi organi in Evropsko komisijo je regija dosegla, da je bilo razpisanih že 83 % sredstev od skupno 75 milijonov evrov iz Sklada za pravični prehod za projekte, ki bodo pospešili prehod Zasavja iz tradicionalne premogovne v visokotehnološko in nizkoogljično regijo.

Na konferenci boste imeli priložnost spoznati projekte, podprte s sredstvi sklada, in sodelovati v razpravah o izzivih in priložnostih pravičnega prehoda ter krožnega gospodarstva v regiji, Sloveniji in v Evropi.

Regionalna razvojna agencija Zasavje aktivno sodeluje pri soupravljanju Sklada za pravični prehod. Center za pravični prehod Zasavja, ki deluje v okviru agencije, koordinira aktivnosti Pravičnega prehoda v Zasavju in skrbi za informiranje ter usposabljanje deležnikov za aktivno sodelovanje v tem procesu. V okviru programa centra je bila v letu 2024 uspešno izvedena Akademija krožnega gospodarstva Zasavje, kjer so lokalni deležniki razvijali projektne koncepte za spodbujanje trajnostnega gospodarskega razvoja in večjo odpornost regije.

V obdobju konference bo v Zasavju potekal tudi obisk delegacije iz ukrajinskega mesta Červonograd, ki si bo ogledala izbrane projekte Pravičnega prehoda Zasavja in dobre prakse regijske tranzicije. Na konferenci bodo z udeleženci podelili lastne izzive pri prestrukturiranju ukrajinskega premogovnega mesta Červonograd. Dogodka se bodo udeležili tudi predstavniki Sekretariata za premogovne regije EU v prehodu, ki bodo sodelovali v razpravah in z udeleženci podelili vpoglede ter dobre prakse procesa Pravičnega prehoda v Evropi.

Regionalna razvojna agencija Zasavje vas vljudno vabi k sodelovanju na konferenci.

Število udeležencev je zaradi prostorskih kapacitet omejeno. Vljudno vas prosimo, da svoj interes za udeležbo na konferenci sporočite na info@pravicni-prehod-zasavja.si. Po prejemu vašega sporočila vam bomo posredovali vabilo s prijavnim obrazcem. Prijave sprejemamo najkasneje do 5. novembra 2024 oziroma do zapolnitve prostih mest.

S spoštovanjem,
Ekipa Centra za pravični prehod Zasavja

Regionalna konferenca Pravičnega prehoda Zasavja 
Program:
08:30 - 09:00 Registracija udeležencev
09:00 - 09:15 Uvodni nagovori 
09:15 - 09:35 Pravični prehod v Zasavju: Zgodovina in prihodnost
09:35 - 10:45 Predstavitev projektov Pravičnega prehoda Zasavja
Projekti javnega sektorja, podprti s sredstvi Sklada za pravični prehod:
  • Center DUBT (Center za razvoj, demonstracije in usposabljanje na področju brezogljičnih tehnologij); Nosilec projekta: Kemijski inštitut
  • Podjetniški inkubator "Kompreshaus"; Nosilec projekta: Občina Hrastnik
  • Ekonomska poslovna cona Kisovec II; Nosilec projekta: Občina Zagorje ob Savi

Projekti zasebnega sektorja, podprti s Sredstvi sklada za pravični prehod
Opomba: V okviru točke Predstavitev projektov Pravičnega prehoda Zasavja bodo predstavljeni tudi projekti, ki bodo do datuma konference s sklepom pristojnega ministrstva pridobili formalno potrditev o sofinanciranju operacije s sredstvi Sklada za pravični prehod.
10:45 - 11:00 Odmor za kavo
11:00 - 11:45 Izhod iz premoga: Primer mesta Červonograd, Ukrajina
  • Predstavitev načrtov za prestrukturiranje premogovnega mesta Červonograd
  • Panelna razprava s predstavniki mesta Červonograd

11:45 - 12:00 Odmor
12:00 - 13:15 Center za pravični prehod Zasavja - Zasavje kot evropski zgled krožne preobrazbe: Predstavitev potencialov zasavskih akterjev in razprava
  • Vpogled v proces in rezultate Akademije krožnega gospodarstva Zasavje (Center za pravični prehod Zasavja in Circular Change)
  • Konkretni koncepti krožnih projektov za Zasavje (Medijske terme, Krožna poslovna cona Kisovec, Biokompozitni - nestrupeni materiali v letalski industriji)
  • Panelna razprava o krožnem gospodarstvu z lokalnimi deležniki in predstavniki Sekretariata za premogovne regije EU v prehodu
  • Podelitev certifikatov ob zaključku Akademije krožnega gospodarstva Zasavje

13:15 – 13:30 Povzetek dneva in sklepni nagovori
13:30 - 15:00 Kosilo in priložnost za mreženje

Dodatne informacije:
Dogodek bo potekal v slovenskem jeziku, zagotovljeno bo tolmačenje v ukrajinščino in angleščino.

Na konferenci bodo prisotni in aktivno vključeni predstavniki mesta Červonograd ter Sekretariata za premogovne regije EU v prehodu.

Na voljo bo kosilo.

Vljudno vabljeni k sodelovanju v razpravi o izvajanju strategij krožnega gospodarstva v zasavski regiji, Červonogradu in Evropi, v okviru širšega procesa Pravičnega prehoda.

Vabljeni!

Dokumenti






Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.