SI / EN

10. konferenca Platforme za pravičen prehod v Bruslju

V Bruslju je 15. in 16. oktobra potekala 10. konferenca Platforme za pravičen prehod, ki je zbrala ključne evropske in mednarodne strokovnjake, odločevalce ter predstavnike premogovnih in ogljično intenzivnih regij. Namen konference je bil izmenjava znanj, izkušenj in dobrih praks pri izvajanju pravičnega prehoda ter podpora regijam, ki so v procesu preobrazbe.


Uvodno sejo je otvorila evropska komisarka Elisa Ferreira, ki je predstavila dosežke Mehanizma za pravičen prehod (JTM) in Sklada za pravičen prehod (JTF). Skozi razstavo projektov, financiranih s strani JTM, so udeleženci spoznali številne uspešne projekte, ki so pripomogli k zmanjšanju socialnih in gospodarskih vplivov prehoda po vsej EU. Eden izmed predstavljenih projektov je bil tudi Center DUBT iz Zasavja, ki ga je predstavil dr. Ilja Gasan Osojnik Črnivec. Center DUBT predstavlja prvo raziskovalno ustanovo v Zasavju, namenjeno razvoju tehnologij brez ogljika.

Drugi del dneva je bil posvečen seji Svetovalna orodja za regije v pravičnem prehodu, kjer so bile predstavljene storitve, namenjene podpori premogovnim regijam pri preobrazbi, ter prihajajoči razpisi in programi za krepitev zmogljivosti. Sledila je seja Krepitev konkurenčnosti skozi pravičen prehod, ki je poudarila pomen podpore malim in srednjim podjetjem ter privabljanja novih industrij v regije, ki prehajajo na podnebno nevtralnost.


Drugi dan konference je bil posvečen Tretjemu stebru Mehanizma za pravičen prehod, ki je namenjen podpiranju regij z javnimi posojili in nepovratnimi sredstvi za zmanjševanje socialnih in gospodarskih učinkov prehoda. Udeleženci so prejeli informacije o možnostih financiranja in prijavah na razpise PSLF ter spoznali izkušnje prvih prejemnikov teh sredstev.

Posebno pozornost je prejelo tudi vprašanje ženskega podjetništva v zeleni preobrazbi. Seja Pravičen prehod v ženskih rokah je poudarila, da je le ena od treh podjetnic na svetu ženska, vendar ima pravičen prehod velik potencial za povečanje podjetniške vloge žensk, zlasti v razvoju zelenih sektorjev.

Konferenco je zaključila seja Preobrazba in ponovna uporaba opuščenih lokacij po prenehanju rabe premoga, kjer so bile predstavljene izkušnje evropskih regij pri preoblikovanju nekdanjih premogovnih območij. Martin Šikovc je predstavil, kako se v Zasavju s sredstvi pravičnega prehoda lotevajo revitalizacije opuščenih industrijskih lokacij ter preoblikovanja v nove razvojne priložnosti.






Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.