SI / EN

Regionalna razvojna agencija Zasavje na mednarodni konferenci EU Hydrogen Valley days

Regionalna razvojna agencija Zasavje se danes (17. 6. 2024) udeležuje mednarodne konference EU Hydrogen Valley days, v Bruslju, ki ga organizira Clean Hydrogen Partnership. Predstavnik RRA Zasavje Kristijan Adamlje bo na dogodku strokovni javnosti predstavil projektni predlog Central Sava Small Hydrogen Valley (H2SAVA), ki so ga v sodelovanju z 18 partnerji oddali na razpis Small Hydrogen Valleys (Horizon EUROPE). Zasavje je ena izmed štirih evropskih regij, ki je učinkovito izkoristila tehnično pomoč za razvoj vodikovih projektov PDA II regions (Clean Hydrogen Partnership) in uspešno oblikovala predlog za vzpostavitev male vodikove doline v regiji.

Projekt predvideva integracijo čistih vodikovih tehnologij za razogljičenje energetsko intenzivne industrije v regiji in predstavlja temelj za pospešeno energetsko tranzicijo Zasavja. Projekt je zasnovan kot integriran vodikov ekosistem, ki bo povezoval različne regionalne deležnike  s ciljem, povečati stopnjo samooskrbe z električno energijo iz obnovljivih virov in vzpostaviti okolje za razvoj novih poslovnih modelov na trgih z energijo.

RRA Zasavje že aktivno sodeluje tudi na projektu H2GreenFUTURE, katerega ključni cilj je postaviti temelje za čezmejni inovacijski ekosistem za razvoj vodikovih tehnologij z obravnavanjem in vključevanjem vseh pomembnih akterjev iz četverne vijačnice. Vzporedno z izvajanjem pilotnega projekta se bo prikazal tudi pomen znanja in spretnosti, stabilnega pravnega in regulativnega okolja ter potrebe po zmogljivostih za prenos tehnologij za vzpostavitev nizkoogljičnega gospodarstva v Sloveniji in Avstriji. S sodelovanjem v projektu H2GreenFUTURE, Regionalna razvojna agencija Zasavje intezivno krepi tudi kadrovske kapacitete v javnem sektorju (RRAZ in Občine – trenutno RRAZ aktivno sodeluje z Občino Hrastnik) za podporo in razvoj vodikovih iniciativ v regiji, kakršna je tudi Central Sava Small Hydrogen Valley (H2SAVA).




Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.