SI / EN

RRA Zasavje po izkušnje na Poljsko

Delegacija RRA Zasavje se te dni udeležuje izmenjave JTPEERS v Spodnji Šleziji, kjer skupaj s partnerji iz Poljske in Grčije izmenjujemo izkušnje na področju prestrukturiranja nekdanjih rudarskih območij. Projekt je nadaljevanje iniciative iz leta 2023, ko je RRA Zasavje gostila delegacijo Urada vojvodstva iz Spodnje Šlezije, tokrat pa je partner v izmenjavi še Društvo aktivnih mladih Florina iz regije Zahodna Makedonija v Grčiji.

Prvi dan izmenjave so se udeleženci osredotočili na izzive, s katerimi se sooča Nowa Ruda, mesto močno prizadeto zaradi zaprtja rudnikov. RRA Zasavje je predstavila zasavsko regijo ter uspešno implementacijo pravičnega prehoda s poudarkom na revitalizaciji degradiranih površin in oblikovanja nove poslovno-ekonomske infrastrukture. Razprava je tekla tudi o problematiki neizkoriščenih rudniških površin, visokih emisijah ogljika, šibki lokalni ekonomiji v premogovnih regijah in odseljevanju mladih. Predstavljeni so bili primeri dobrih praks, kot je vzpostavitev hotelskega kompleksa na nekdanjem območju rudnika. Projekt, ki je sofinanciran tudi z evropskimi sredstvi, razvija domačin Zdzisław Sommerfeld in predstavlja pomemben prispevek na lokalnemu trgu dela in odličen primer revitalizacije degradiranih območij.

Drugi dan izmenjave se nadaljuje razprava s poudarkom na mestu Wałbrzych, ki je največje mesto nekdanje spodnješlezijske premogovniške regije. Podobno kot v Nowi Rudi se tudi tu soočajo z izzivi zaprtja rudnikov, neizkoriščenimi rudniškimi površinami, visokimi emisijami in odseljevanjem mladih. Posebno pozornost so razpravljavci namenili preoblikovanju rudniške infrastrukture v javne komplekse, kot so muzeji, umetniška središča, centri keramike ter hoteli. Župan mesta Wałbrzych Roman Szełemej, ki je močno prispeval k veliki preobrazbi tega drugega največjega mesta v Spodnji Šleziji je poudaril, da je bila za uspeh ključna sprememba miselnosti ljudi in dejstvo, da regija sama razpolaga z velikim delom evropskih in integralnih sredstev.

Srečanje se osredotoča na skupne izzive regij Zasavje in Spodnje Šlezije pri zelenem gospodarskem prestrukturiranju, razvoju čistih in dostopnih energetskih rešitev ter spodbujanju socialne vključenosti. Izpostavljen je bil tudi inovativni primer CET Clustra, ki je partnerska iniciativa za obnovljive vire energije in energetsko učinkovitost. Aktivnosti izmenjave JTPEERS, ki jih financira Evropska komisija, bodo omogočile neposreden prenos praktičnih znanj in učinkovitejše vzajemno učenje ter vzpostavitev trajnih partnerstev in mreženja s ključnimi evropskimi akterji na področju pravičnega prehoda.






Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.