SI / EN

Spremenjena odločitev o podpori za JR za sofinanciranje projektov izgradnje ekonomsko-poslovne infrastrukture v Zasavski premogovni regiji v okviru Sklada za pravični prehod

Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj (MKRR) je v vlogi organa upravljanja 9. avgusta izdalo spremenjeno odločitev o podpori za Javni razpis za sofinanciranje projektov izgradnje ekonomsko-poslovne infrastrukture v Zasavski premogovni regiji v okviru sklada za pravični prehod. Skupna višina javnih sredstev, namenjenih za izvedbo javnega razpisa tako sedaj znaša dobrih 12,4 milijona  evrov in je za slaba 2,7 milijona evrov višja od prejšnjega zneska. Gre za dodatna sredstva, ki so se na podlagi julijske odločitve Razvojnega sveta zasavske regije prenesla iz naslova Dogovora za razvoj regij (DRR) in namenila za povečanje sredstev v okviru Sklada za pravični prehod.

Direktor RRA Zasavje Jani Medvešek je prepričan, da bodo dodatna sredstva prijaviteljem in upravičencem omogočila izvedbo kakovostnejših projektov, ki bodo še bolj v skladu s potrebami gospodarstva v naši regiji: "Znova pokazalo kako pomemben je resnični teritorialni dialog, ki ga regija in država vodita na področju transformacije Zasavja. Samo z možnostjo odločanja regije o svojih potrebah se lahko krepi učinkovitost in dolgoročno načrtovanje ukrepov kohezijske politike."

Skupna višina javnih sredstev namenjenih za izvedbo javnega razpisa, ki je usmerjen v funkcionalni razvoj in revitalizacijo ekonomsko-poslovne infrastrukture na saniranih površinah, povezanih s premogovništvom in rabo premoga v Zasavju, se tako poveča iz 9.752.941,18 EUR na 12.417.372,35 EUR. Razpis spodbuja razvoj podjetništva in zaposlovanja ter prestrukturiranje premogovnih regij v smeri prehoda v nizkoogljično gospodarstvo. Ciljna skupina razpisa so podjetja, ki bodo poslovala v izgrajenih ali razširjenih poslovnih conah. Upravičeni prijavitelji so občine iz ožjega območja Zasavske premogovne regije: Hrastnik, Trbovlje in Zagorje ob Savi. Lokacije projekta so lahko samo na območjih, ki so opredeljena kot degradirana ali neposredno na premogovnem območju.

V Območnem načrtu za pravični prehod zasavske premogovne regije so med projekti strateškega pomena navedeni trije projekti opremljanja ekonomsko poslovne infrastrukture. To so OIC Lakonca v občini Trbovlje, OIC Rudnik v Občini Hrastnik ter OIC Kisovec II v občini Zagorje ob Savi, ki pa je že bila odobrena in bo prejela sofinanciranje v višini 85 % vrednosti projekta, kar znaša 1.500.000.







Ostale novice

Zasavje

Zasavska regija leži v osrčju Slovenije, ob srednjem toku reke Save in je obkrožena s številnimi vrhovi, ki jim kraljuje "zasavski Triglav" – Kum. Sestavljajo jo občine Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.